torsdag 23.05.2024

Svenskt företag 3d-printar cirkulär mat till astronauter

22 mar 2023

Svamp och alger i ett slutet system som sedan 3d-printas. Det är svenska Mycorenas lösning på mathållningen i rymden. Nu har deras recept tagit sig vidare i NASAs process för att utse framtidens rymdmat.

Deep Space Food Challenge är en tävling utlyst av NASA för att främja resurseffektiv matproduktion för långvariga rymdresor. Målet är att skapa matproduktion som kräver minimala resurser samtidigt som de producerar näringsriktig, säker och välsmakande mat.

Det Göteborgsbaserade företaget Mycorena har skapat ett cirkulärt system för att producera protein med hjälp av alger. Systemet består av flera bioreaktorer och matproduktionsmoduler. De filamentösa svamparna växer med hjälp av begränsade resurser, och den skördade biomassan 3D-printas sedan till önskad produkt uppger företaget i ett pressmeddelande.

– De hårda förhållandena som råder under rymdresor ställer höga krav på matprodukter när det gäller näringsinnehåll men även matens förmåga att skapa en känsla av familjaritet och välbehag vid konsumtion är viktig. Att bli erkänd av NASA som en av finalisterna i DSFC är därför en otrolig bekräftelse både av vår tekniks resurseffektivitet och av mykoproteinets enastående potential som ingrediens i matprodukter, säger Dr Kristina Karlsson, på Mycorena.

– Att producera mat i rymden är otroligt utmanande, och det är spännande att se företag över hela världen arbeta med att utveckla innovativa matproduktionsmoduler för rymdresor. På Mycorena ville vi visa potentialen hos filamentös svamp och alger i ett cirkulärt system, och nu har vår lösning AFCiS validerats genom att gå till final i DSFC, säger Dr Carlos Nunez-Otero, forskare på Mycorena.

Vinnarna av Deep Space Food Challenge kommer att utses i april.

Henrik Persson

Dela artikeln!