200 ton bröd slängs varje dag i Sverige. Vilket slöseri tänkte Niclas Tunebro och kom på idén att göra öl av gammalt bröd och kalla det för Crumbs (engelska för smulor).
Niclas har till och med gjort utrotandet av brödsvinnet till syftet med hela sitt företag. Att producera öl räcker inte, menar han och har till målsättning att få brödbranschen att förändra sitt system i grunden.
Räddat bröd ersätter cirka 30 procent av kornet i de olika ölsorter som lanserats. Eftersom det är folköl med låg alkoholhalt har sker försäljningen genom utvalda Coop- och Ica-butiker
Nu tar företaget konceptet ett steg längre. Det ska snart vara möjligt att på en resturang eller bageri dricka öl som gjord av just den verksamhetens brödsvinn.
Först ut är Robin Delselius bageri med en lansering i veckan.
– Vi söker aktivt samarbeten och coworks med företag som är engagerade i hållbarhets- och matsvinnsfrågorna, så att få göra detta ihop med Robin Delselius Bageri har varit fantastiskt, säger Niclas Tunebro, grundare av Crumbs ägarbolag Brave Brew AB.
Henrik Persson