torsdag 23.05.2024

Julgranar och använda textilier blir till klänning

Modedesignern Ida Klamborns tolkning på vad man kan göra av en utjänt julgran är en klänning som heter "Celestial dress”.
19 apr 2023

Skogsägarna Södra ville ta reda på vad man kan göra med använda julgranar mer än att bara bränna upp dem. Svaret blev designkläder av kända namn för att visa upp möjligheterna med en råvara som annars ses som värdelös.

– Vi vill visa hur mode bidrar till att ta nästa steg mot ett mer hållbart samhälle, säger Åsa Degerman, Manager på Oncemore/Södra.

Modedesignern Ida Klamborns tolkning på vad man kan göra av en utjänt julgran är en klänning som heter ”Celestial dress”. Klänningen är baserad på förnybar träfiber och textilavfall med inslag av julgranar.

Med de kasserade julgranarna som framstående detaljer har Ida Klamborn designat en flätad klänning av Oncemore-baserat råmaterial som Lindex sedan har utvecklat och producerat tyg av.

För Ida Klamborn visualiserar klänningen alla de små beståndsdelar som den egentligen är skapad av. Att allt flätas samman och blir till något nytt igen:

– Redan när vi designar ett plagg måste vi tänka cirkulärt. Sakta går modebranschen åt rätt håll, men det finns så mycket att utforska. Samarbeten med andra branscher, som till exempel skogsindustrin, är extra spännande. Hur kan vi alla göra något som leder till förändring? Mitt sätt att plocka isär granarna för att sedan bygga upp dem till något nytt blev till en genomgående arbetsmetod. Det här uppdraget har väckt många funderingar och jag vill fortsätta att utveckla de tankarna även efter detta projekt, säger Ida Klamborn.

Projektet är ett samarbete mellan designern, Södra med OnceMore®, Lindex och Skogsindustrierna.

Klänningen kommer att auktioneras ut till högstbjudande via Tradera. Från och med i dag är det möjligt att buda på klänningen och det är öppet för bud tills auktionen stänger den 2 maj. Intäkterna kommer att doneras till behövande i Ukraina och återuppbyggande av landet via organisationen ReStart Ukraine.

Dela artikeln!