fredag 22.11.2024

Insekter ska ersätta vildfångad fisk i foder

Mjölmask kan födas upp på matsvinn från livsmedelsindustrin, och bli en cirkulär råvara i djurfoder. Foto: Roxen Communication

76 procent av all fisk från svenskt havsfiske går till djurfoder. Snart kan den amerikanska vapenflugan och mjölmask uppfödda på matsvinn ersätt stora delar av detta.

Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomför ett projekt för att få foderproduktionen att bli mer cirkulär.

– Vi har redan bevisat att det går att föda upp svensk regnbågslax på foder gjort av bland annat insekter. Nu skalar vi upp rejält med ännu fler ingredienser och satsar på framtidens foder. På sikt är ambitionen att den här typen av foder med resurssnåla och cirkulära ingredienser ska kunna användas i stället för dagens konventionella foder, säger Christian Sjöland, Projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.

Idag äter djur mat som vi människor skulle kunna äta direkt samtidigt som det varje år slängs 900 000 ton matrester i Sverige.

Madeleine Linins Mörner, Programansvarig Framtidens mat Axfoundation.
Foto: Axfoundation
Madeleine Linins Mörner, Programansvarig Framtidens mat Axfoundation.
Foto: Axfoundation

-Vår mat ska helst inte äta vår mat. Det är ett enormt resursslöseri att låta hönan, fisken och grisen äta soja från Brasilien och fisk från Stilla Havet, samtidigt som det slängs tonvis med mat i Sverige. Matsvinnet kan i stället användas till att föda upp insekter, en utmärkt djurföda, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Amerikansk vapenfluga och mjölmask uppfödda på matsvinn från livsmedelsindustrin är två av insekterna som ska testas för foderproduktion.

Det är inte möjligt att ge matavfall direkt till djuren enligt dagens lagstiftning. Det gör det omöjligt att få till en cirkulering av matavfallet tillbaka in i livsmedelskedjan. Projektet med insekter är ett sätt att lösa det problemet.

Fodret står för 75 procent av klimatavtrycket för svensk kycklingproduktion och 75–83% för norsk laxproduktion (RISE, SINTEF).

Dela artikeln!