torsdag 23.05.2024

Vätskekuddar av sjögräs ersätter engångsmuggar på Göteborgsvarvet

5 maj 2023

20 000 engångsmuggar för löparna på Göteborgsvarvet ska ersättas av små vätskefyllda kuddar tillverkade av sjögräs. Metoden togs fram för astronauterna på rymdstationen och har nu hittat ner till jorden.

Skalet runt vätskan är alltså ätbar och löparen tar hela kudden i munnen och slipper då slösa på engångsmuggar. Och dessutom bli av med en distraktion att balansera muggen samtidigt som farten ska hållas uppe.

De kuddar som inte äts upp bryts naturligt ner inom inom fyra till sex veckor utan att lämna några mikroplaster eller annat avfall i naturen uppger företaget Notpla som står bakom produkten.

– Vårt samarbete med Göteborgsvarvet samlar idrottssamhället kring en hållbar och engagerande produkt för att ge löpare vätska, och öppnar dörrarna för plastfria idrottsevenemang, säger Pierre Paslier, medgrundare och vd för Notpla.

Notpla siktar även på att introducera lösningen även för annat livsmedel inom hotell- och restaurangbranschen vilket på sikt kan få stora konsekvenser för övergången till en mer cirkulär livsmedelshantering.

Dela artikeln!