Luca – elbil av sopor

Foto: Bart van Overbeeke
24 maj 2023

Elbilen Luca har skapats av ett team av studenter vid Eindhoven University of Technology i Nederländerna. Det som skiljer den från andra bilar är att den till stor del är tillverkad av sopor och restprodukter från industrin.

Karossen, ytbehandlingen, fönstren och interiören är tillverkade av återvunnet avfall, inklusive PET-flaskor, hårdplast och hushållsavfall. Chassit består av en sandwichpanel som designats av studenter i samarbete med flera företag. Plasten ger chassit betydande styrka i kombination med naturliga fibrer.

Exteriören är tillverkad av plast fiskad från havet och linfiber. Det finns ingen lack, istället används en plastfilm . Den gula inslagningen som används för bilens exteriörfärg kan tas bort utan att lämna några rester. Sido- och bakrutor är också tillverkade av återvunnet avfall, och karosspanelerna är gjorda av återvunnen ABS-plast.

Mycket avfall har även använts för interiören. Fyllningen i stolarna är kokosfiber och hästhår. Tygöverdragen på dynorna är gjorda av återvunnen PET samt en instrumentbräda tillverkad av linfiber och återvunnen hushållsplast.

Bilen har en räckvidd på upp till 220 km. Den väger 420 kg, vilket är mindre än hälften av en vanlig bil.

– Med Luca vill vi visa att även för en komplex maskin som en bil är avfall en värdefullt material”, säger en av studenterna Matthijs Van Wijk i ett pressmeddelande.

Bilder: TU/ecomotive

Dela artikeln!