torsdag 23.05.2024

Södra Sveriges största vindkraftspark invigd

26 maj 2023

Under torsdagen invigdes Tvinnesheda vindpark i Åseda, Uppvidinge kommun, nordöst om Växjö. Företaget SR Energys ligger bakom parken som uppges vara den största i engergiområde 4, med 47 vindkraftverk och en produktion om 600 GWh.

– Det här kommer försörja Kronobergs län med mer än 30 procent av energin som förbrukas här nere. Ett välkommet tillskott i en region där man har ont om energi men där man också förbrukar mycket eftersom vi har en stor industri som behöver grön energi i den omställningen vi står inför, säger Peter Zachrisson, Vd för SR Energys regi.

Fakta Vindpark Tvinnesheda

Leverantör: Vestas

Teknisk livslängd: 27 år

Max effekt: 202 MW

Navhöjd: 116 m

Rotordiameter: 150 m

Produktion: 600 GWh/år

Bakgrund:

SR Energy – tidigare Stena Renewable – står bakom Vindpark Tvinnesheda. Det är 25 markägare inom vindparken som bedriver ett aktivt skogsbruk i området. Byggnationen påbörjades under 2020.

Dela artikeln!