torsdag 23.05.2024

Rallycross–VM utan bensin

30 jun 2023

För första gången körs alla bilar i den populära sporten rallycross helt utan bensin i Sverige – elbilar har på kort tid tagit över helt.

Det är kanske få ställen där man hittar mer kärlek till fossilmotorn än inom motorsporten. Därför kan det tyckas förvånande att rallycrossen gått över till elbilar och helt på frivillig väg.

Förklaringen är att oavsett kärleken till motorbuller och avgasdoft är den starkaste drivkraften i sporten att vinna, och elbilarna är snabbare. De uppges klara ett varv runt en sekund snabbare än sina fossilkonkurrenter, och det är stor tidsskillnad i sporten. En fossilbil har runt 600 hästkrafter, betydligt lägre än elbilens 680.

Men även marknadskrafterna har drivit på den rekordsnabba omställningen som skett på bara några år. För intresset att sponsra något annan än elbilar är lågt. Bilindustrin och sponsorer satsar stora summor på omställningen till elbilar inom motorsporten.

Rallycross är en av Sveriges stora publiksporter, där en tävling kan locka över 50 000 åskådare. Upplevelsen för publiken blir annorlunda med elbilar med framför allt en ny ljudbild.

– Man upplever helt andra typer av ljud med elbilarna. Nu hör man grusstänket, kontakten mellan bilarna och annat som man inte hörde förut, säger förbundskaptenen för svensk bilsport Pier Steffansson till TT.

Rallycross körs på en kilometer lång bana av grus eller asfalt. Sverige har flera framgångsrika förare, exempelvis Johan Kristoffersson som tagit ett flertal stora titlar.

Dela artikeln!