Cirkulär dusch för två miljarder

Mehrdad Mahdjoubis utvecklade ursprungligen duschen för användning i rymden.

Att duscha i samma vatten om och om igen, låter det som en bra idé? Ja det tycker i alla fall marknaden som värderar uppfinnaren Mehrdad Mahdjoubis företag Orbital Systems till över två miljarder.

Varje gång man använder duschen renas vattnet med en filterkapsel och UV-ljus. Vattenförbrukningen går från det ordinarie 75 liter till i princip noll förutom det som spills ut på golvet och stannar på kroppen. Dessutom sjunker energiförbrukningen drastiskt eftersom man slipper värma det kalla vattnet från kallvattenledningen.

En bra bit över 1000 duschar har installerats i Sverige bland annat i svenska hem. Men den kanske största marknaden kan bli offentliga anläggningar och hotell, där duschen används mycket mer frekvent och därför sparar in mer energi och vatten. Sturebadet i Stockholm uppges spara 40 000 liter vatten och 1000 kWh per månad med sina fem installerade cirkulära duschar.

I tider där både vatten och energi inlett en brant priskurva uppåt kan en sådan investering komma att löna sig ekonomiskt förutom miljö och klimatmässigt. Dessutom anses risken för legionella minska eftersom vattnet ständigt går igen om en bakteriedödande process. Legionella är annars ett återkommande problem som kräver långa nedstängningstider i offentliga badanläggningar.

För den som vill installera en cirkulär dusch hemma blir investeringen runt 70 000 kronor.

Trots det ihärdiga regnandet den senaste månaden kommer delar av Sverige så som Gotland få vattenbrist i år, och än värre blir det under varma somrar som förväntas komma till följd av klimatförändringarna. Att då använda dricksvatten till annat än livsmedel kommer inte vara hållbart, än mindre i andra delar av världen där vattenbristen är än större.

Dusch, toalett och bevattning måste inom kort hitta andra lösningar än vår traditionella. Regnvatten kan med nya lösningar in lokalt exempelvis under mark och återanvänds till bevattning. Orbital Systems är först ute med att hantera duschproblemet. Men de har även planer för toaletten.

– Vi har ett antal produkter i vår pipeline. Om några månader lanserar vi en ny produkt, Orbital Tap, som löser problemet med att vi spolar våra toaletter med dricksvatten. Den är en cistern som monteras under tvättstället och som kan anslutas till befintliga toaletter, säger Peter Bixe, kommersiell chef på Orbital Systems till tidningen Vvsforum.

Tillsammans kan dessa lösningar för gråvattnet få effekten att man kan bygga bostadshus på platser som fram tills nu dömts ut på grund av brist på vatten, exempelvis i skärgården, gles landsbygd och fjällvärlden.

Även om Orbital Systems säljer duschar för installation beräknas företagets främsta värde bestå i de globala patent som tecknats.

Dela artikeln!