lördag 20.07.2024

Ny lösning för återbruk av möbler

Wandas grundare och vd Lars Syse Christiansen och general director nordics Ida Barth Thomassen.
17 okt 2023

Många vill köpa och sälja skrymmande saker som begagnade möbler – men få gör det. Höga trösklar med utrymme och frakt gör att mycket hamnar på tippen i onödan. Men en ny aktör ger sig in på marknaden och menar att de har en lösning och vill ändra konsumentbeteenden.

Begagnatmarknaden har exploderat på senare år och bland privatpersoner är det numera populärt att köpa begagnad elektronik, kläder och prylar. Men att sälja möbler för återbruk har fram tills nu inte fungerat lika bra. De är svåra att frakta och marknaden i den mån den finns är väldigt lokal. Kanske kan det bli ändring på det nu när en ny aktör ger sig in i leken.

Det där stora köksbordet eller soffgruppen åker oftare än nödvändigt till tippen, trots att det finns värde kvar för en ny användare. Det är helt enkelt krångligt att sälja större möbler. Det kan svårt att hitta köpare som dessutom kan frakta möblerna. Och dessutom måste ofta rummet vara tömt så att man får plats med sitt nya inköp. Då blir soptippen oftast lösningen för den gamla möbeln.

Företaget Wanda, som redan idag arbetar med logistik och förvaring, öppnar nu för en ny tjänst som ska få fart på marknaden för begagnade möbler.

Wanda hämtar det som ska säljas hemma hos säljaren, tar studiobilder, publicerar annonser och förvarar tills det är sålt, dessutom levererar de hem till den nya köparen.

– Vi går in på en del av marknad som ingen annan verkar på. Konsumenterna får tillgång till en tjänst som gör det enkelt och effektivt att sälja stora möbler, barnvagnar eller andra skrymmande föremål. Det här är en revolution och de stora aktörerna ligger efter, säger Lars Syse Christiansen, grundare av Wanda.

Målet är att ändra konsumentens beteende och bredda marknaden. En undersökning från Yougov visar att 53 procent av konsumenterna överväger köpa möbler begagnat. Samtidigt är det få som verkligen gör det.

– På kort tid har vi sett en stor ökning av efterfrågan på alternativ för återanvändning och i synnerhet försäljning av stora föremål. Nu sänks tröskeln och det blir lättare för folk att sälja och köpa stora begagnade saker.

Blocket, Tradera, Facebook Marketplace och Sellpy är de närmaste konkurrenterna tillsammans med lokala återbruk. Men ingen av dessa aktörer erbjuder en komplett lösning med logistik menar Wanda och påpekar att begagnatmarknaden omsätter stora summor redan idag och att det finns förtjänstmöjligheter för ännu en aktör.

Dela artikeln!