lördag 20.07.2024

Ny rapport: Årets cirkulära inredningsmärken enligt svenska konsumenter

20 okt 2023

Svenskt går bäst när det gäller återbruk av möbler och inredning. Ikea, Rörstrand och Kosta Boda hör till varumärken som ligger i topp i sina kategorier.

Men årets pris till ”Rising Star” gick till Karlskorna Lampfabrik som hade bättrat på sin placering mest under året när Tradera presenterade sin nya rapport för cirkulär inredning.

Tradera har gått igenom sin data och vägt in antalet annonser, försäljningsvärde och antal sökningar samt hur många annonser som verkligen leder till en försäljning. Syftet är enligt bolaget att uppmuntra till en mer cirkulär användning av möbler och inredning.

Årets cirkulära inredningsmärken 2023 top 20

 1. Rörstrand
 2. Gustavsberg
 3. Arabia
 4. Svenskt Tenn
 5. Iittala
 6. Kosta Boda
 7. Orrefors
 8. IKEA
 9. Skultuna
 10. Royal Copenhagen
 11. Höganäs Keramik
 12. Upsala Ekeby
 13. Marimekko
 14. Gefle Porslinsfabrik
 15. Gense
 16. Georg Jensen
 17. Norrgavel
 18. Mateus
 19. Electrolux
 20. Global

Rising Star, märken som ökat mest under året:

 1. Karlskrona Lampfabrik
 2. Ljungbergs Textil
 3. Granit
 4. Norrgavel
 5. Kay Bojesen

49 procent, så mycket har svenskarna ökat sin konsumtion av möbler och inredning de senaste tio åren enligt Konsumtionsrapporten från Göteborgs Universitet. Det allra mesta är nya produkter och som sedan kastas bort.

Men begagnatmarknadens andel ökar, troligen är en förklaring digitalisering och nya sätt att sälja och köpa på.

– Vår ambition är att inspirera fler inom branschen att följa de goda exemplen och förbättra sin cirkulära affär. Förhoppningsvis väcker rapporten också tankar hos gemene man kring sin egen konsumtion av inredning och skapar intresse för andrahandsmarknaden, säger Stefan Öberg, vd på Tradera.

Dela artikeln!