torsdag 23.05.2024

Rabarber hjälper till att återvinna bilbatterier

24 okt 2023

Språng för miljövänlig batteriåtervinning med ny metod med oxalsyra – som finns naturligt i bland annat rabarber.

Batterier går i stor utsträckning att återvinna. Men processen kräver användning av kemikalier och dagens metoder behöver förfinas för att minimera förluster av användbara metaller. Ett forskarteam på Chalmers har tagit naturen till hjälp och presenterar nu en ny och mer naturlig metod för återvinningen.

– Det behövs alternativ till dagens oorganiska kemikalier. Det här är en innovativ metod som kan förse återvinningsindustrin med nya alternativ och bidra till att lösa problem som hindrar utvecklingen säger Martina Petranikova, docent vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Den nya metoden gör det möjligt att återvinna 100 procent aluminium och 98 procent litium ur förbrukade elbilsbatterier. Samtidigt minimeras förlusten av värdefulla råvaror som nickel, kobolt och mangan.

Och det krävs inga dyra eller skadliga kemikalier i processen, istället använder forskarna oxalsyra, som finns i växtriket i bland annat rabarber, spenat och rödbetor.

– Då metoden kan användas även i stor skala hoppas vi att den ska komma till nytta i industrin de kommande åren, säger Martina Petranikova.

Forskargruppen bakom det nya receptet samarbetar bland andra med Volvo Cars och Northvolt.

Dela artikeln!