torsdag 23.05.2024

Cirkulärt ölbubbel i Ramlösan

25 okt 2023

Kolsyra från öl ska återvinnas och användas till läsk och mineralvatten på Carlsbergs bryggeri i Falkenberg. Vinsten blir minskat omvärldsberoende och bidrag till klimatomställningen.

Att köpa in nästan 10 000 ton kolsyra i ena änden av bryggeriet till läsk samtidigt som ölproduktionen i andra änden släpper ut massor av kolsyra i andra änden, det verkar inte vara så smart.

Särskilt eftersom kolsyra både kostar pengar, snabbt kan bli en bristvara på grund av världsläget eller avbrott i leveranskedjan. Förutom att den är en växthusgas och inte bör släppas ut i atmosfären.

Detta har nu dryckestillverkaren Carlsberg tagit tag i och bygger en ny anläggning i Falkenberg som tar tillvara på koldioxiden som naturligt skapas vid ölbryggning och använder den till läskedrycker och mineralvatten.

– Att tänka cirkulärt och ta tillvara på restprodukter är naturligt för oss. Genom att återvinna, processa och rena koldioxiden från fermenteringen, skapar vi ny kolsyra för våra drycker. Detta innebär att vi sparar på våra resurser och miljön, samtidigt som vi även minskar inköpen av koldioxid i framtiden. Det är glädjande och ett steg framåt i vårt arbete, säger Mikhail Zaripov, Utilities manager, Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande.

Kolsyreåtervinningsanläggningen ska producera 750 kg per timme. Det täcker cirka 40 procent av all kolsyra som behövs i produktionen. Dessutom sparas 120 lastbilstransporter in varje år.

Satsningen är ett exempel på hur cirkulär ekonomi kan bidra till stabil produktion med minskat omvärldsberoende samtidigt som klimatet gynnas.

– En kolsyreåtervinningsanläggning säkerställer att vi kan fortsätta produktionen även vid elavbrott eller koldioxidbrist i Sverige eller Europa. Denna investering kommer ge oss en mer robust produktion där vi minimerar risken för yttre påverkan och samtidigt bidrar till företagets hållbarhetsarbete, säger Jonas Kudermann, VP Integrated Supply Chain, Carlsberg Sverige.

Produktionen beräknas vara i gång i slutet av 2024.

Dela artikeln!