lördag 20.07.2024

Centern bäst på cirkulär ekonomi

14 nov 2023

En ny undersökning om riksdagspartiernas cirkulära ambitioner rankar Centerpartiet högst just nu. Men överlag har partiernas intresse för frågan ökat.

– Det har blivit mer grönt i svaren, det går åt rätt håll, säger Ann-Sofie Grantzell ordförande för Cireko.

Organisationerna Cradlenet och CirEko har sedan 2018 genomfört en årlig kartläggning över partiernas cirkulära strategier.

Endast två partier har en cirkulär vision och det är Vänsterpartiet och Centerpartiet. De är också de enda partierna som vill införa mätbara mål för övergången till cirkulär ekonomi.

Det innebär inte att de andra partierna inte jobbar med frågan, men att de inte sammanställt sina ambitioner i en sammanhållen vision eller mål.

Majoriteten av partierna vill inte sätta upp ett årtal då den cirkulära ekonomin ska vara på plats, undantagen är Vänsterpartier och Kristdemokraterna som anger 2035 respektive 2040.

Överlag finns bland politikerna svagt stöd för konkreta större stödåtgärder för omställningen som exempelvis sänkt moms på cirkulära produkter och/eller sänkt arbetsgivaravgift.

Tre partier vill ha nollvision för avfall, Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna.

Så här rankas partierna i undersökningen:

  1. Centerpartiet
  2. Vänster
  3. Socialdemokraterna
  4. Kristdemokratern
  5. Liberalerna
  6. Moderaterna
  7. Sverigedemokraterna
  8. Miljöpartiet (har inte svarat på enkäten)

Cireko som gjort enkäten är ägare till Cirkulära Affärer, det redaktionella arbetet och nyhetsvärdering bedrivs självständigt.

Dela artikeln!