måndag 17.06.2024

Välj rätt ljus till advent

1 dec 2023

Nu tändas tusen juleljus – och bidrar till klimatutsläpp om vi inte aktar oss. Se till att det är stearinljus du använder till julmyset istället för fossila paraffinljus.

Stearinljus från förnybar råvara är ett mycket bättre val för klimatet jämfört med ljus av fossil råvara. Det visar en livscykelanalys som utförts av RISE, på uppdrag av Nordisk miljömärkning som står bakom Svanenmärkningen.

– Om du ska köpa ljus kan du göra ett litet men enkelt val genom att välja ett Svanenmärkt stearinljus, istället för ett ”ful-ljus” av fossil råvara. Det minskar klimatbelastningen med 55-60 procent, säger Elin Östberg, projektledare för livscykelanalysen på Nordisk miljömärkning.

Stearinljus är tillverkade naturliga fetter från växter och djur. Som alternativ för finsmakaren som vill ha lite doft hemma finns ju även bivaxljus i välsorterade butiker.

Men även om man håller sig till stearinljus är det lätt att gå miljömässigt fel menar Nordisk miljömärkning. Ljus från palmolja är visserligen bättre än paraffinljus för klimatet – men har andra miljönackdelar lokalt där de odlas.

Paraffinljus från fossilt bränsle tillverkas dessutom ofta exempelvis i Kina vilket innebär långa transporter samt användning av kolkraft för industrin. Kina står för 71 procent av de ljus som EU-länderna importerar från icke EU-länder.

År 2022 konsumerade länderna i EU 860 319 ton ljus till ett värde av 24 miljarder kronor. Majoriteten av alla ljus som köps tillverkas av paraffin från fossila bränslen.

Dela artikeln!