måndag 17.06.2024

Sveriges första flytande solcellsanläggning installerad

21 dec 2023

Bevattningsdammar runt om i Sverige kan snart täckas av solceller och ge en extrainkomst till jordbruket. Företaget Sunsurf Solar har löst problemen med isbildning och uttorkning och installerar nu flytande solceller. Först ut är en plantskola i Säve, norr om Göteborg.

Att använda bevattningsdammar löser konflikten som ofta uppstår när det gäller markanvändning för solceller. Vattenytan används ju varken till livsmedelsförsörjning eller skogsproduktion. Det behövs ingen markanläggning och inga fällda träd.

– Skulle alla konstgjorda vattenytor användas räcker det för tredjedel av engergibehovet i världen. Det är inte praktiskt möjligt, men klart är att det finns en väldig potential i den här tekniken, säger Marc Montgomery, VD och medgrundare av Sunsurf Solar.

Den flytande solcellsparken består av sammanlänkade moduler som anpassas utifrån vattendragets storlek.

Vattnet hjälper dessutom till att kyla solcellerna vilket gör att de kan generera upp till 15% mer energi än en traditionell solcellspark.

En ny och betydligt större anläggning kommer vara på plats vid Falkenberg, Halland, redan första kvartalet 2024. Den blir på 500 kvadratmeter.

Sunsurf Solar grundades i Göteborg 2020 av Martin Örgård, Marc Montgomery och Björn Larsson.

Dela artikeln!