måndag 17.06.2024

Så minskar du matsvinnet från julbordet

22 dec 2023

Vi slänger 12 procent mer mat under julen. Det vill vi ändra på! skriver Elina Andersson Fasth på Generation Waste.

6 tips för att minska matsvinn i jul

1.Undvik för stora bufféer

För att minska matsvinnet kan du välja ut de absolut populäraste rätterna och förbereda ett enkelt julbord i stället.

Du kan fråga dina gäster i förtid vad de vill ha på julbordet. Be dem välja ut sina favoriter själva. Märker du att flera rätter bara efterfrågas av en enda gäst eller inte alls, kanske det inte är värt att ha med de rätterna på julbordet.

Var noggrann med att hålla kylan på det som ska vara kallt och värmen på det som är varmt samt byta serverings bestick ofta så går det att återanvända maten som blir över.

2.Hantera rester från julbordet

Det är nästan omöjligt att få ett renskrapat julbord och samtidigt ha mätta och nöjda gäster, lite rester får du räkna med. Men med rätt inställning kan du minska ditt serveringssvinn genom att ta hand om maten efteråt.

Juldagspytt är en perfekt lunch dagen efter och där kan du utnyttja väldigt många rester från julbordet. Du kan även utnyttja din frys. Det mesta på julbordet går att frysa.

Du kan erbjuda gästerna doggy bags eller matlådor för maten som varit framställd på bordet och inte gått åt. En matlåda i papp kostar inte många kronor, men du skapar mycket välvilja och du slipper slänga mat bara för att den ställts fram.

3.Ta hand om hela råvaran

Vid lagningen av rätterna kan det bli mycket beredningssvinn. Mycket av svinnet kan undvikas eller minskas om du planerar rätterna på rätt sätt.

Grönsaksrens, som skal från lök och morötter, fungerar utmärkt att koka din egen buljong på. Rensade ben och puts från kött fungerar också bra. Ner med renset, vatten och salt i en gryta med lock och koka ut smakerna. Sila av den goda buljongen och släng resterna i komposten. Buljongen kan frysas eller användas i annan mat till julbordet.

Du kan också konservera, pickla, torka, safta och sylta mycket av det som annars skulle slängas.

4.Grön julmat

Vegetariska alternativ är ofta billigare än kött. De har också generellt sett en mycket lägre miljöpåverkan vid produktionen. Såklart betyder inte det att julbordet måste vara helt vegetariskt, men om du kan rikta fokus från köttet till tillbehören på julbordet kan det göra väldigt mycket för både miljö och plånbok.

5.Utnyttja statistik för bättre rutiner

Du kan läsa hur mycket rekommendationer som helst men den bästa statistiken för dig och dina gäster är vad ni faktiskt utnyttjar. Ta dig lite tid efter julbordet och gör en utvärdering över vad som har gått åt för varje servering.

Det blir ännu bättre om du också gör en detaljerad lista på vad som tillagades, jämfört med vad som åts upp. Sen delar du detta på antalet gäster. Ju fler serveringar du för statistik på desto bättre blir den. Skriv resultatet på varje recept i din receptsamling så vet du precis hur mycket det gick åt och har därmed förberett för att minska ditt matsvinn ett år i förväg.

6.Servera på mindre tallrikar

En sak som är mycket effektiv är att använda mindre tallrikar. Det gör dina gäster mer medvetna om vad de lägger upp på sin tallrik och de blir noggrannare med att bara ta det som de kommer äta upp.

Använd mindre serveringsbestick. Om din gäst kan skopa upp exempelvis 10 köttbullar med en enda slev är det svårt för dem att i farten välja en mindre mängd än så, även om de bara ville ha ett par köttbullar.

Elina Andersson Fasth, Generation Waste

Dela artikeln!