En riktigt sopig podd

18 jan 2024

Hur når man ut med budskap om sopor? Informationsblad och skyltar i all ära, men hos avfalls och återvinningsföretaget Sysav i Skåne gör man på annat sätt. Där startar man startar en sopig pod och nu gör den succé.

Bakom podden ”Avfallet – en riktigt sopig podd” står miljöpedagogerna Rustan Nilsson och Ann Nerlund som gör innehåll och produktion själva från ax till limpa.

Ämnen om sopor tas upp, fast kanske mer publikvänligt än vanligt. Avsnitt kan handla om avfallsbrottslighet och Think Pink fallet, matsvinn och matfattigdom och om dåliga vanor och skämsförpackningar för att nämna några exempel.

Rustan Nilsson har slitit sig från poddstudion för att svara på några frågor från Cirkulära Affärer.

Er podd känns lite annorlunda jämfört med många andra, hur tänker ni när ni väljer ämnen och upplägg?

Vi vill ha en podd som är lite mysigt och kul att lyssna på, även ifall ämnena många gånger är allvarliga. Vi låter ofta gästerna stå för tyngden och så kan jag och Ann vara lyssnarens lite lättsammare ”kompisar”.

Ämnen väljer vi delvis efter vad vi själva tycker är kul och intressant, men också vad som är aktuellt för stunden. Tex senaste avsnittet om avfallsbrottlighet och miljöbrott. Där är det ju mycket snack om det sk. Think Pink-fallet just nu.

Vad är syftet med podden?

Vårt övergripande syfte är ju att sprida kunskap och intresse för miljö- och klimatfrågan. Och om sopor, såklart! Poddformatet är ju utmärkt att kunna gå lite på djupet i svåra frågor. Men det funkar ju också väldigt bra för att bygga en relation med våra lyssnare. Vi får mycket feedback och fler och fler kontaktar oss för att tipsa om gäster och ämnen.

Har ni några drömmar om räckvidd, ämnen och gäster?

Så klart vill vi att alla ska lyssna på podden. När det gäller ämnen och gäster så drömmer vi inte, utan vi ser till att det händer.

Vem skulle ni helst vilja ha med?

Hittills så är det nog ingen som vi frågat som har tackat nej. Men visst hade det varit kul med någon som också är en stark hållbarhetsprofil internationellt, till exempel Al Gore eller Greta Thunberg. Vi får väl fråga dem.

Hur går det? Är det många som lyssnar?

Det går över förväntan. Vi har jämfört oss med liknande poddar och då ligger vi riktigt bra till. Och det tillkommer nya lyssnare hela tiden.

Ni verkar vara superproffs på podd, har ni några tips till någon som vill prova att köra igång en egen?

Våga testa dig fram. Det mesta går att lära sig via youtube. Jag och Ann gör allt själva, allt från innehåll till klippning. Men man kan ju också ta hjälp.

Och jobba med dynamiken mellan de som ska leda podden! I vårt fall kommer den biten naturligt eftersom jag och Ann är goda vänner även privat.

Kan du avslöja några kommande ämnen?

Nej. Men troligtvis något riktigt sopigt .

Vad är det värsta och svåraste med att göra podden?

Det svåraste för oss är att lyckas hålla avsnitten korta. Vi gillar att snacka och det är ju bra i en podd. Men ibland blir det för mycket av det goda.

Dela artikeln!