måndag 17.06.2024

Cirkulär professor på Chalmers

6 feb 2024

Charlie Gullström tillträder som professor i cirkulär planering och arkitektur vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon kommer dela sin tid mellan forskning och sitt arbete som forsknings- och innovationsstrateg på Sweco architects.

I sin installationsföreläsning menar hon att arkitekternas identitet sedan antiken byggt på konceptet att tillföra världen nya byggnader och att det plötsliga uppvaknandet som klimatförändringarna inneburit för professionen skapat en identitetskris.

– Arkitekter och byggbranchen behöver värdera det redan byggda högre och den cirkulär ekonomi medför behov av omtänkande i alla skalor och i alla delar av samhällsbyggnadsprocessen. Men cirkulär ekonomi handlar inte bara om materiella resurser utan om att samnyttja och dela resurser av alla slag och på nya sätt, säger Charlie Gullström i ett pressmeddelande.

Dela artikeln!