måndag 17.06.2024

Ingen lågkonjunktur för återbruksbranschen – 2023 blev ett superår

9 feb 2024

Marknaden för begagnade kontorsmöbler går bra även i lågkonjunktur. Det menar möbelföretaget Rekomo som säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler. Trots ett utmanade år i världsekonomin redovisar företaget en omsättning på närmare 147 miljoner kronor och under året har man sålt, köpt och hyrt ut över 50 000 återbrukade möbler – ett av de bästa resultaten sedan bolaget grundades 1992.

– Vi har en positiv utveckling trots det svåra omvärldsläget med lågkonjunktur, krig, räntor och ökade kostnader. Vi ser en tydlig trend i att intresset för återbrukat bara ökar, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.

Offentliga verksamheter numera har möjlighet att handla återbruk genom nya ramavtal. Starten har varit trög och fortfarande står nya möbler för 99 procent av inköpen. Men ett skifte verkar vara på väg menar Rekomo som ser ökade ordrar från kommuner. Göteborgs stad, Nacka kommun, Lunds kommun och Malmö stad hör till de nya kunderna.

– Vi avslutade förra året med flera nya kunder inom offentlig sektor, säger Jonas Åström.

Under 2023 öppnade ett nytt kontor i Norrköping och under 2024 planerar de för fortsatt expansion.

– Om en lågkonjunktur kan föra med sig något positivt alls så är det att fler ändrar sina konsumtionsvanor, och upptäcker fördelarna med att handla begagnat. Det är billigare – men det är också klokare. Nyproduktionen av kontorsmöbler i Sverige genererar över 170 000 ton koldioxidutsläpp, varje år. En omställning är helt nödvändig, säger Jonas Åström.

Dela artikeln!