Gör te av kaffe – smakar kryddigt

15 feb 2024

Pressbyråns nya kombucha-te är gjord på kaffesump. Det är ännu ett nytt sätt att använda den allt mer efterfrågade råvaran kaffesump som nyligen prövats bland annat för att stärka betong.

Varje dag slängs värdefull råvara i form av kaffesump. I bästa fall hamnar den på komposten, i sämsta i soporna.

Men kaffebönans värde är inte helt utvunnen bara efter en bryggning. Det har nu Pressbyrån tillsammans med ett lokalt bryggeri, Icha, tagit fasta på och använder kaffesumpen som bas till att göra – te.

Kombucha är ett fermenterat te som anses vara rikt på probiotika (goda magbakterier), b-vitaminer, aminosyror och antioxidanter.

ICHA Kombucha Chai Coffee Grounds uppges ha en kryddig smak av Chai.

– Den nya återbryggda kombuchan är ytterligare ett sätt för oss att testa oss fram för att skapa cirkulära flöden. Tillverkningsprocessen är ett bra exempel på den outnyttjade potential som finns i att omvandla sidoströmmar från vardagliga produkter, i vårt fall kaffet som är en av våra storsäljare, säger Linnéa Borgström, Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige som äger Pressbyrån.

Kombuchan finns tillgänglig i utvalda butiker i Stockholm från och med 15 februari till ett pris av 49 kronor.

Sverige importerar runt 85 000 ton kaffe årligen och det mesta av sumpen går till spillo trots att den innehåller rika mängder av kväve, fosfor, mineraler och kalcium.

För hemmabruk går den utmärkt att använda exempelvis som jordförbättring. Sumpen anses också hålla katter borta i trädgården och minska dålig lukt inomhus. Nyligen har även framgångsrika experiment genomförts med inblandning av kaffesump i betong för att göra den starkare.

Dela artikeln!