lördag 20.07.2024

Renewcell, nyskaparen som föll – men kan komma att återuppstå

1 mar 2024

Textilåtervinnaren Renewcell med produktion i Sundsvall gick i veckan i konkurs. Men det kan finnas en öppning för att verksamheten drivs vidare av andra aktörer, alternativet är att tillgångarna styckas upp och säljs.

2012 grundas Renewcell för att introducera en teknik för att utvinna dissolvingmassa (en råvara för textilframställning) från gamla kläder och annan textil. Bolaget hade som högst en värdering på flera miljarder kronor.

Marknaden för återvunnen textilråvara anses vara stor och växande globalt på grund av bland annat konsumenternas ökade efterfrågan på klimatsmarta kläder. Textilproducenter och modemärken ger löften om att köpa in den återvunna fibern.

2020 beslutar Renewcell med H&M som huvudägare att bygga om pappersbruket Ortviken i Sundsvall för textilåtervinning.

2022 Uppger bolaget att de inom något år ska ha en produktion på 120 000 ton. Planen är att 2025 kunna producera 360 000 ton och verksamheten skulle sysselsätta runt 400 anställda.

2024 Renewcell begär efter en kortare ekonomisk kris sig själva i konkurs. Försäljningen uppges endast vara 13 miljoner och en väntad mångmiljonförlust för året gör att de bedömer att bolaget inte går att driva vidare.

Bolaget är sparsam med information om vad som ligger bakom konkursen. Exportföretaget Ekman & Co som varit inblandad i försäljningen av Renewcells produkter uppger till Dagens Industri att det inte kan handla om kvalitén på produkten men att världsmarknaden för textil är extremt svag just nu och att modemärkena uppenbarligen inte stått fast vid sina löften om att köpa den något dyrare återvunna fibern från Renewcell.

Renewcells ordförande Michael Berg uppger i ett pressmeddelande att försöken att få mer finansiering från ägarna varit fruktlösa och att det saknas ledarskap i modebranschen för att genomföra nödvändiga förändringar mot mer hållbarhet.

Konkursförvaltaren har ännu inte lämnat besked om verksamhetens framtid med uppger till Sundsvalls tidning att intresset är stort från potentiella kunder att köpa upp verksamhetens tillgångar.

Dela artikeln!