Tarkett sparar 800 MWh med ny teknik

2 apr 2024

Industrin kan spara massor med energi genom ny och mer exakt teknik för mätning och optimering. Ett exempel är golvföretaget Tarkett som på sin anläggning i Ronneby sparade 800 MWh bara genom att se över tio av sina motorer i produktionen. Besparingen motsvarar vad 320 elbilar använder under ett år.

Sverige behöver mer el och gärna mer grön sådan. Den politiska debatten handlar nästan uteslutande om hur landet ska få fram mer energi. Kärnkraft eller vindkraft? Kanske nya uppfinningar som vågkraft eller mer solcellsparker.

Men den enklaste och billigaste vägen är trots allt använda den energi vi har på ett mer effektivt sätt. Och företag som exempelvis ABB har lösningar för industrin som i många fall kan spara mycket energi. Och som dessutom betalar sig själva – lägre konsumtion ger lägre utgifter och betalar snabbt av uppgraderingarna av maskinparken.

Tarketts vinylgolvfabrik i Ronneby använder sig av data som samlats in från 10 digitalt uppkopplade motorer och sparar därmed 800 MWh per år. Många av lösningarna handlar om att mäta mycket noggrannare än förr både med mer känslig utrustning och ofta betydligt fler mätpunkter. Onödig energianvändning tas bort genom exakt styrning, en lösning utan nackdelar för någon och som kan införas i stora delar av produktionsindustrin.

– Vi är verkligen imponerade av de besparingar som blivit möjliga genom att uppgradera bara 10 av våra motorer till en mer effektiv standard, säger Ted Evaldsson, ansvarig för Tarketts el-underhåll.

Just i exemplet Tarkett har den nya styrning kunnat spara in 15 procent på de motorer den är installerad. Och efter att ha sett de positiva resultaten planerar Tarkett nu att koppla samman ytterligare motorer med ABB:s digitala tjänster för att åstadkomma större energibesparingar i Ronneby under 2023.

Dela artikeln!