torsdag 23.05.2024

Komposterbar plast av krita tar in 50 miljoner

5 apr 2024

Krukor, kaffekoppar, matkassar eller fiskenät. Allt går att göra med den komposterbara plasten Biodolomer. Den är gjord av krita, en av världens vanligaste mineraler istället för fossila råvaror.

Plasten går att kompostera i en vanlig kompost och avger inga mikroplaster som kan spridas i miljön.

Gaia Biomaterials i Helsingborg tar in 50 miljoner i en nyemission. Nyemissionen stöds av Almi Invest Greentech, samt privata investerare. Pengarna ska gå till marknadssatsningar i USA och Indien.

–Vi har en revolutionerande och helt egen teknologi, vi har produktionskapaciteten, och vi har gjort vår marknadsanalys, säger Peter Stenström, VD.

Peter Stenström CEO, Gaia Biomaterials. © Sven Persson / swelo.se

Plasten kan användas i de flesta olika produktionstekniker där man använder ”vanlig plast” utan några ändringar i maskiner. Det gör det enkelt att både minska sina CO2-utsläpp och minska problemet med avfallsberget utan några stora investeringar i en ny maskinpark för industrin.

– Nu är det dags att utöka vår marknadsnärvaro. Vi kommer att använda medlen för att satsa på bland annat USA och Indien där intresset är enormt.

Almi Invest Greentech är en av huvudinvesterarna.

– Även om vi tittar på ungefär 300 företag årligen investerar vi bara i ett fåtal. Gaia Biomaterials har bevisat att de lever upp till sina löften. Deras produkt har en enorm potential eftersom den både minskar klimatpåverkan och kommer att minska avfall och mikroplaster säger Jörgen Bodin som är investment manager.

Idag har Gaias fabrik en potentiell produktionskapacitet på upp till 50 000 ton/år.

Dela artikeln!