torsdag 23.05.2024

Sluta bränna trädgårdsavfall – bättre alternativ som sparar tid, pengar och möda finns

23 apr 2024

Att bränna upp kvistar och lön är både dyrt, jobbigt, tidskrävande och dåligt för miljön. Det finns mycket bättre alternativ. Gör så här istället så slipper du massa jobb, rökos och utgifter. 

För det första kan vi nog konstatera att EU inte förbjudit att vi bränner kvistar hemma på tomten. Det verkar vara ett medveten eller omedveten missförstånd. Bland annat är det tveksamt om kvistar och löv ens är avfall innan det lämnar tomten i juridisk mening.

Att elda är kul och mysigt. Kanske ligger det nästan i våra gener att gilla att tända på lite då och då. Men att elda trädgårdsavfall är helt värdelöst, trist och en kass upplevelser. För det första ryker det något infernaliskt, för det andra tar det sig sällan ordentligt (där jag kommer från hällde vi på en halv dunk diesel för att få det att brinna och vi vet ju vad dieseln kostar nuförtiden) och för det tredje tar det massor av tid (om du inte har en jättetomt och kan göra ett stort bål).

Så vill man ha en härligt trädgårdsupplevelse är det mycket bättre att elda ved, gärna i en utomhuskamin (varför inte köpa en begagnad kamin för inomhusbruk som är jättebilliga nu eftersom de inte uppfyller kraven för att installeras inomhus längre).

Och då för vi något trevligt att titta på och värma oss runt i pausen från det andra trädgårdsarbetet. För det finns tre mycket bättre sätt att ta hand om sitt ris än att bränna det.

  1. Hugelbäddar – odlingsbäddar med superkrafter. Lägg riset med tjockare stam längst ner i form av en säng. Placera mindre kvistar och ris över. Toppa med gamla tidningar, eller exempelvis textil av bomull eller ylle som annars skulle kastats. Oplastad kartong går också bra. Allra överst lägger vi jord och kompost. Nu har vi skapat en fenomenal odlingsbädd som både ger ifrån sig näring och värme till växterna när komposteringen kommer igång under jorden. Odla gärna exempelvis sockerärtor första säsongen för att låta dem kvävegödsla jorden.
  2. Gärdesgård. Nej, du behöver inte anlita proffs från Dalarna som bygger en gärdesgård för tusentals kronor. Det går utmärkt att använda de ris du har. Sortera ut ett antal någorlunda raka pinnar på ca 1.5 meter. Kör ner två pinnar med 30 centimeter mellanrum så de bildar en port. Upprepa så långt pinnarna räcker med någon meters mellanrum. Fyll upp med ris så att en vägg bildas. Bind högst upp med snöre om det behövs.
  3. Hyr en flis. Finns det inte möjlighet för någon av de två översta alternativen är det bästa att åka och hyra en flis. Flisen som skapas är en fantastisk marktäckare som hindrar ogräs, håller fukten och tillför näring på sikt. Men de flisar vi privatpersoner kan köpa på byggmarknaden fungerar inte särskilt bra. Det är väl överdrift att kalla dem för lurendrejeri, men de är helt enkelt alldeles för klena för att flisa mer än sugrörstjocka grena och tar alldeles för lång tid på sig.

Så hur känns det nu? Framför brasan från ved och omgiven av smarta lösningar på risproblemet. Bra, hoppas jag. Och nu har du dessutom gjort en god insats för klimatet, miljön och grannarna som slipper röken från din riseldning.

Dela artikeln!