torsdag 23.05.2024

Nya EU-regler för att minska, återanvända och återvinna förpackningar

25 apr 2024

Engångsförpackningar av plast, flaskor för dryck och överdrivet stora kartonger vid frakt är några av områdena som påverkas av nya regler från EU.

Högst hälften av utrymmet i kartonger får vara tomma enligt de nya reglerna. Syftet är att minska både förpackningens vikt och volym i exempelvis e-handeln där emballaget i många fall är mycket större än nödvändigt.

De ketchup och kryddiga såser som delas ut i små plastförpackningar på snabbmatsrestaurangen kommer förbjudas liksom inplastade äpplen och annan frukt och grönsaker. Det ska även bli slut på enskilt förpackade små badrumsartiklar så som bomullstops.

De som serverar drycker och mat för take-away måste erbjuda konsumenterna möjligheten att ta med sin egen behållare.

Enligt de nya reglerna måste förpackningar vara återvinningsbara genom att uppfylla strikta kriterier.

År 2029 måste 90 procent av engångsförpackningar av plast och metall för drycker upp till tre liter samlas in separat genom exempelvis ett pantsystem.

Varje europé genererar nästan 190 kilo förpackningsavfall varje år och om inget görs förväntas siffran gå över 200 kilo inom några år.

På onsdagen antog EU-parlamentet de nya åtgärderna för att göra förpackningar mer hållbara och minska förpackningsavfallet i EU. Ministerrådet måste också formellt godkänna avtalet innan det kan träda i kraft.

 

Dela artikeln!