måndag 17.06.2024

En av tre har lurats att köpa falska lyxvaror på nätet – nätauktion inför granskning

5 jun 2024

Otrygghet är ett problem för den cirkulära handeln på nätet. 82 procent avstår alltid eller ibland från att köpa dyra märkesvaror online av rädsla att bli lurade uppger en ny undersökning från Yougov som näthandlaren Tradera låtit utföra.

Och försiktigheten är välgrundad – var tredje person uppger att de blivit lurade med förfalskningar.

Lurendrejeriet blir en hämsko för den cirkulära marknaden online och det har nu uppmärksammats av en av de större aktörerna.

Nätaktionstjänsten Tradera erbjuder inom kort granskning om annonser med märkesvaror är äkta. Experter ska på köparens bekostnad säkerställa produktens äkthet från kvitton, material och loggor, serienummer, gravyr och sömmar. Om det råder osäkerhet kring en annons kan Traderas säkerhetsteam kräva in fler bilder, intyg, inköpskvitto och liknande.

Annonser som inte klarar äkthetsgranskningen tas bort.

Varor som klarar kontrollen märks med en särskild vattenstämpel och en informationsruta som framhäver de säkerhetsåtgärder som har vidtagits. Tjänsten inkluderar även ett köparskydd.

– Om vi verkligen ska få fart på den cirkulära handeln krävs det en enkel köpprocess som är lika säker som att köpa nya varor, säger Sofia Hagelin kommunikationschef på Tradera i ett pressmeddelande.

Godkännandeprocessen träder i kraft i mitten på juni och omfattar 17 designermärken.

Dela artikeln!