måndag 17.06.2024

Nya parlamentet ingen bromskloss – men extremhögern oroar menar Svenskt Näringsliv

11 jun 2024

Det nya Eu-parlamentet blir ingen bromskloss för det europeiska näringslivets fortsatta omställning till en cirkulär ekonomi. Extremhögerns tillväxt är oroväckande men de etablerade mittenpartierna bör kunna komma till en lösning så att klimatarbetet inte avstannar. Den bedömningen gör Marcus Wangel, ansvarig för cirkulär ekonomi och miljö på Svenskt Näringsliv.

Marcus Wangel på Svenskt Näringsliv är försiktigt positiv till det nya läget i europaparlamentet samtidigt som han varnar för extremhögerns tillväxt. Förväntningarna på politiken är att parlamentet åtminstone inte ska sätta käppar i hjulet för det redan pågående arbetet.

– Det är oroväckande att extremhögern växte kraftigt i EU som helhet men jag känner mig trygg i att de etablerade partigrupperna i mitten av det politiska spektrumet finner en lösning som innebär att unionens klimat- och miljöarbete inte avstannar utan fortsätter utvecklas parallellt med att europeisk konkurrenskraft främjas, säger Marcus Wangel.

Fokus för politiken bör nu vara att genomför redan fattade beslut och inriktningar. Sammantaget bör klimatarbetet i EU ändå kunna fortsätta framåt.

– Jag tror den cirkulära omställningen fortsätter, inte minst inom det europeiska näringslivet. Stort fokus framåt bör ligga på implementering och att få kommande lagstiftning att falla ut väl. Jag tror inte att det nya parlamentet blir en bromskloss i den bemärkelsen, säger Marcus Wangel.

Analytiker på kommunikationsbyrån KREAB lyfter fram nyvalet till Frankrikes parlament som den omedelbart mest dramatiska konsekvensen av Eu-valet. President Macron räknar med att mitt- och vänsterväljare enas om att sätta stopp för ett nationellt maktövertagande från Nationella Fronten.

Koalitionen i mitten mellan Kristdemokrater, Liberaler och Socialdemokrater behåller majoriteten i Europaparlamentet med 403 platser.

Mandatperioden förväntas prioritera tillväxtagendan, konkurrenskraft och försvar.

Valdeltagandet stannade på 51 procent.

Dela artikeln!