torsdag 23.05.2024

Investerare: ingen kraft kan hålla tillbaka revolutionen

Viktor Gällström ser stor potential i cirkulära ekonomi. Foto: Henrik Persson
26 aug 2022

Nästa stora kliv i utvecklingen av ekonomin är på väg och investeraren Viktor Gällström ser stor potential i ny teknik och cirkulära affärsmodeller.

Viktor Gällström, Founding Partner på företaget VEQ, menar att nästa stora tillväxtraketer kommer att finnas inom cirkulär ekonomi och miljöteknik.

– Det handlar om att både göra bra affärer och samtidigt hitta lösningar för miljön, säger Viktor Gällström.

Men för att vara framgångsrik måste man även ha ett personligt engagemang och se lite längre än till bara snabb avkastning.

– Varje investering vi gör tänker vi till ett extra varv. Är det här någonting man kan stå rakryggad upp och prata om för barnbarnen? Det är viktigt vilken åsikt jag har på alla styrelsemöten. Vi är aktiva och engagerade i alla bolagen vi investerar i.

Ekonomin är på väg in i en ny stor fas anser Viktor Gällström och det gäller att vara med tidigt.

– Jag är övertygad om att det finns ingen kraft som kan hålla tillbaka den här revolutionen. Det kommer hända, bransch efter bransch. Sedan om det tar ett år eller tio år vet jag inte.

Ecotype AB I Umeå har tagit fram en app för skogsbruket och är en av de företag VEQ investerar i.

Ett exempel, som Cirkulära Affärer tidigare skrivit om, är digitalisering av skogsbruket. I korthet går det ut på att skogsägaren får mycket mer data om sin skog tillgänglig på ett enkelt sätt. Med bättre underlag kan bättre beslut fattas både för miljön och ekonomin.

– Man visste inte vilken klimatimpact skogen kunde ha, det var bara uppskattningar. Till att man idag kan skriva in en fastighetsbeteckning och få upp all data om den skogen. Enda ner på trädnivå. Hur mycket koldioxid binder den här marken och vad är det värt?

Lunch.Co har skapat en marknadsplats för hemlagat.

Minska matsvinn genom ny plattform

En annan kritisk faktor för klimatförändringarna är matproduktionen. Ett sätt att bidra till lösningen är att minska på matsvinnet och även där har Viktor Gällström och VEQ investerat i en digital tjänst.

Istället för att kasta portionen som blev över så tar man med den till jobbet och säljer den via en app. Du får en möjlighet till en extra inkomst och samtidigt erbjuds du ett större utbud av mat när du själv kan välja lunch från dina kollegors matlådor.

Kanske tycker många att det känns som ett främmande sätt att köpa mat på, men det var inte länge sedan det exempelvis kändes helt omöjligt att hitta en partner på annat sätt än vid fysiska möten. Idag träffas de flesta online via en app. Digitala lösningar kan på kort tid ändra folks beteende.

Airpelago jobbar för att självkörande drönare för inspektion av kraftledningar ska ersätta helikoptrar.

Förändringen kan komma snabbt

Branscher just nu där Viktor Gällström ser att stor förändring kan komma snabbt är inspektion och möbler.

Sverige har 52000 mil elledningar och en stor del av dem är luftledningar på platser som är svåra att inspektera.

Med drönare kan denna ske oftare, mer noggrant och dessutom i princip utan koldioxidutsläpp. Företaget Airpelago erbjuder en lösning där drönare automatiskt ska kunna genomföra dessa inspektioner.

– Vi inspekterar med drönare istället för att flyga med helikoptrar. Du kan ju tänka dig hur mycket koldioxid det besparar. El kommer vi vara väldigt beroende av om vi ska ersätta kol och olja. Och att kunna säkerställa att vi har ett bra och fungerande elnät genom drönare som också bara kan laddas med el är häftigt.

Från ägande till att hyra

Viktor Gällström ser rörelsen från en ekonomi som baseras på ägande till en hyresekonomi som en annan stark trend som har potential att förändra situationen till det bättre.

Produkter som är till för att hyras ut tjänar på att vara hållbara. Faktum är att ju hållbarare de är, desto lönsammare för industrin eftersom de kan generera intäkter under en längre livscykel.

En lång rad små och stora industrier växter nu upp runt idén om mer hållbara möbler. Allt från möbelverkstaden Möbelbiten till möbeluthyrare Beleco och till och med Ikea som har startat en sidogren för att prova nya cirkulära affärsmodeller.

– Möbelindustrin tror jag är en av de stora nya som kommer bli cirkulär.

– När man tänker på att köpa möbler, för att ha dem ett antal år för att sedan försöka sälja eller bara kasta dem känns som ett väldigt gammalt sätt att göra det på. Även möbeltillverkarna förstår ju att det här är ju bättre även för dem. Dom är med på det här och det tror jag är helt nödvändigt om man ska göra en transformation.

Viktor Gällström med kollegan Maria Bergsten. Foto: Henrik Persson

CA: Men kan inte investmentbolag vara en hämsko som satsar på det gamla och beprövade istället för något nytt?

– Om man har trötta gamla ägare som bara är intresserad av finansiell avkastning och generellt lite kortsiktiga i sin ägarhorisont, då tror jag garanterat att det hämmar utvecklingen.

– De stora investerarna tar en del ansvar och allokerar den del av sitt kapital på det nya. Men visst, de kunde ta lite mer ansvar och investera lite mer för att få igång den nya ekonomin, den cirkulära, men det är en balansgång de måste avväga hela tiden.

CA: hur ser ni till att inte hamna själva hellre välja en säker avkastning på en beprövad produkt än att satsa på något nytt?

– Vi investerar bara i ny teknik, för att vi vill förändra. Det är lite av vårt kall faktiskt, att investera i sådant som är nytt. Vi är med tidigt i kommersielliseringsresan, där verkar vi. Men det gäller ju att andra större investerar känner ett ansvar och kan ta vid i ett senare skede för de här bolagen.

CA: men finns det verkligen pengar att tjäna på cirkulär ekonomi?

– Jag tror så här, att förväntar man sig avkastning på kort sikt är det kanske lite för tidigt att investera i vissa av de här nya affärsmodellerna runt cirkulariteten.

– Men om man vill placera pengar på längre sikt, då tror jag att det är det enda rätta.

CA: Vad menar du med kort och lång sikt?

– Jag tror att på fem år kan man förvänta sig jättebra avkastning på den nya ekonomins bolag redan då.

– För jag tror att förr eller senare kommer även mycket av gammelindustrierna transitionera över i den här nya ekonomin. Har varit med och investerat tidigt i det nya så sitter du verkligen i framsätet, och dessutom gör du något bra med pengarna om du placerar i något som du vet har positiv påverkan på vår omvärld.

Henrik Persson

Dela artikeln!